twitter linkedin

Profiel interview met Gerdien Dekker

Gerdien Dekker: “Mijn drive is mensen helpen beter te functioneren”

Het gezicht achter GdG Professional in Finance is Gerdien Dekker. Een gedreven dame die liever problemen aanpakt dan er over te blijven praten. “Ik ben graag vakinhoudelijk bezig maar heb altijd oog voor de mensen waar ik mee werk. Mijn drive is mensen helpen beter te functioneren, hetgeen zich vertaalt in meer efficiency voor de organisatie. Door de finance & control op orde te hebben, loopt alles soepeler en kun je meer energie steken in het anticiperen op toekomstige ontwikkelingen.”

Na het VWO volgde Gerdien de eerste jaren de opleiding tot accountant bij het NIVRA. De studie tot registeraccountant heeft ze afgerond aan de Universiteit door het volgen van het post-doctorale programma accountancy. De gehele opleiding heeft ze gecombineerd met haar baan op een accountantskantoor. Toch heeft ze besloten niet in de accountancy werkzaam te blijven.

“Ik wilde niet alleen vanaf de zijlijn toekijken, maar zelf sturing kunnen geven aan verbeteringen in het financiële proces van een organisatie. Niet alleen controleren en achteruit kijken, maar juist pro-actief bezig zijn met cijfers. De vertaalslag maken naar de organisatie en zo meerwaarde leveren,” vertelt Gerdien. “Ik merkte dat met name interim financials goede resultaten konden boeken in bedrijfskundige verander- en verbetertrajecten juist omdat zij wel betrokken zijn bij de organisatie, maar er geen deel van uitmaken. Bovendien ben je als interim finance professional flexibel en breng je veel ervaring mee door de verschillende opdrachten die je doet. Je ziet dan ook dat steeds meer organisaties externe financials inhuren, met name voor specialistische klussen, vanwege hun ervaring en flexibele inzet. Dat sprak mij wel aan. In 2006 besloot ik daarom voor mezelf te beginnen als interim finance professional. Het is vanuit die positie makkelijker om buiten de kaders van de organisatie te denken.”

Inzicht en detail

Gerdien gaat voor kwaliteit en heeft oog voor detail. “Ik vind het belangrijk dat cijfers kloppen, procedures duidelijk zijn en rapportages begrijpelijk. De kunst is om als financial je expertise te vertalen naar medewerkers en managers die minder financieel inzicht hebben. Ik heb dan ook geleerd goed te luisteren om problemen adequaat in kaart te brengen. Ik help mensen beter te functioneren door ze het probleem van meerdere kanten te laten bezien en mee te denken over mogelijke oplossingen. Het gaat erom gelijk te krijgen, niet om het te hebben. Inzicht geven is effectiever dan een conflict aangaan.”

Lat hoog

De lat ligt hoog, als het aan Gerdien ligt. “Als ik ergens voor ga, dan kan ik me er ook helemaal in vast bijten. Ik schrik er niet voor terug in nieuwe materie te duiken en dingen uit te zoeken net zo lang totdat ik het in de vingers heb. Ja, ik wil graag de beste zijn, maar ik ben niet het type dat dit dan ook rondbazuint. Kwaliteit verkoopt zichzelf. Ik mag dan RA zijn, ik ben niet te beroerd om ‘extra handjes’ te leveren. Gewoon aanpakken en zorgen dat het draait.” De meest ideale opdracht voor Gerdien is een project waar zij echt waarde kan toevoegen. “Ik wil wat betekenen voor de organisatie. Niet alleen zaken inzichtelijk maken en veranderen, maar verbeteringen ook verankeren. Want het is toch jammer als een rapport in de lade belandt en er gebeurt niets mee. Vernieuwend bezig zijn vind ik de grootste uitdaging. Een steentje bijdragen aan een beter functionerende organisatie. Een gezonde mix van realisme en idealisme, daar sta ik voor.”

© Tekst: Bianca Minkman (Minkman Journalistieke Producties)